Specialistična kardiološka ambulanta

V specialistični kardiološki ambulanti ULTRAKARDIO izvajamo celovito diagnostiko srca ter žilja na enem mestu glede na indikacije in potrebo. Vse kardiološke metode, ki jih izvajamo, so neinvazivne, pacienti pridejo na pregled k zdravniku sproščeni in lahko vzamejo vsa zdravila, kot jih jemljejo običajno.

Ordinaciji ULTRAKARDIO Portorož je leta 2021 britanska revija GHP na predlog neodvisne akreditacijske organizacije CPD podelila priznanje za najboljšo zasebno kardiološko ordinacijo srednje Evrope, leta 2022 pa priznanje za tehnološki razvoj.

V specialistični kardiološki ambulanti ULTRAKARDIO opravljamo naslednje preiskave:

Ehokardiografija je preiskava srca, pri kateri kardiolog s pomočjo zvočnih valov (ultrazvoka) pridobi natančne anatomske in funkcionalne podatke o srcu ter pripadajočih žilnih strukturah. S temi informacijami si nato lečeči zdravnik pomaga pri postavitvi diagnoze in odločitvi o zdravljenju bolezni srca. Preiskava je popolnoma neboleča in zanjo ni potrebna nobena predhodna priprava. Pacient pri pregledu leži na boku, za boljši stik sonde s kožo pa je treba kožo navlažiti z ultrazvočnim gelom.
Obremenitveno testiranje srca oz. cikloergometrija je neinvazivna kardiološka preiskava, pri kateri pacienta postopoma z večanjem upora obremenimo na sobnem kolesu. Pri tem opazujemo in merimo različne kazalnike (krvni tlak, EKG, pulz, analiziramo izdihani zrak). Podatki nam služijo za oceno delovanja srca in pljuč ter ugotavljanje morebitnih bolezenskih sprememb. Pacientu svetujemo na dan preiskave lažji zajtrk, s seboj pa naj prinese športno obutev in udobna oblačila (dolge ali kratke hlače). Tri ure pred preiskavo ne priporočamo hrane, kajenja in kave.
Funkcionalna diagnostika srca združuje več diagnostičnih postopkov, ki zdravniku kardiologu omogočajo, da objektivno oceni delovanje srca in žilja.
Celodnevno spremljanje srčnega ritma (Holter) je 24-urno snemanje električne aktivnosti srca. Preiskava ni boleča in pacienta ne ovira pri njegovih vsakdanjih dejavnosti. Pacientu na prsni koš namestimo snemalec EKG-ja z elektrodami, ki ga nosi zunaj ambulante. Snemalec kontinuirano snema EKG, ob težavah pa lahko pacient pritisne na poseben gumb. S preiskavo odkrivamo morebitne motnje ritma, ki jih z običajnim EKG-posnetkom ne zasledimo, kontroliramo delo srčnih spodbujevalnikov in ugotavljamo učinke zdravil.
Gre za prenos zdravstvenih podatkov in informacij s pomočjo uporabe informacijsko-telekomunikacijskih tehnologij (telefon, internet). S tem lahko zdravnik spremlja pacientove podatke tudi, ko pacient ni v ordinaciji.
Internistični pregled vključuje pogovor o pacientovih težavah in drugih pomembnih dejavnikih, ki vplivajo na njegovo zdravstveno stanje, ter pregled kardiologa.
V ambulanti opravimo vse potrebne kardiološke preiskave, ki omogočajo postavitev diagnoze ter spremljamo stanje pacientov tudi po operativnih posegih.
Srčni spodbujevalnik je naprava, vstavljena v prsni koš, ki z električnimi impulzi pomaga uravnavati srčni ritem. Za njegovo dobro delovanje so ustrezne nastavitve ključnega pomena. S časom se parametri (starost, pridružene bolezni …) spreminjajo, zato je potrebno sprotno prilagajanje funkcije spodbujevalnika. Kardiolog tako vsakih 6–12 mesecev preveri nastavitve in stanje baterije.
S preventivnim kardiološkim pregledom kardiolog preveri, kako zdravo in močno je vaše srce. S pregledom se osredotočamo na preprečevanje srčno-žilnih bolezni. Ob tem izvajamo tudi analizo obstoječe medicinske dokumentacije in podajamo drugo mnenje.
Neinvazivna, preventivna preiskava, ki z uporabo EKG elektrod in s pomočjo umetne inteligence, natančno in zanesljivo zazna bolezni srca in ožilja ter oceni tveganje za razvoj srčnega infarkta.
Neinvazivna kardiološka preiskava s pomočjo ultrazvočnih meritev in umetne inteligence izdela natančen 3D-model pacientovega srca. Zanesljive in točne meritve, primerljive z natančnostjo magnetne resonance, omogočajo zgodno prepoznavanje deformacij ali bolezenskih stanj.

Ambulanta ULTRAKARDIO za paciente izdeluje:

Drugo mnenje je glede na Zakon o pacientovih pravicah ena od osnovnih pacientovih pravic in se izvaja v primeru, kadar pacient dvomi o pravilnosti diagnoze ali postopka zdravljenja.

Naročanje

Na preglede se lahko naročite: 

Ultrazvočne preiskave srca in ožilja preko napotnice izvajamo samo v okviru kardiološkega pregleda.

Čakalne dobe

Čakalna doba za prvi specialistični pregled v okviru pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije je odvisna od vrste pacientove napotnice.

Podatki o čakalnih dobah so na voljo na https://cakalnedobe.ezdrav.si/ 

Za vse vrste zdravstvenih storitev so trenutno čakalne dobe:

  • za stopnjo nujnosti redno: 179 dni,
  • za stopnjo nujnosti hitro: 90 dni,
  • za stopnjo nujnosti zelo hitro: glede na triažna merila.
Lucija, 8. 12. 2023

Pregled z napotnico NUJNO opravimo v 24 urah. 

Za samoplačniške preglede ni čakalne dobe, pregled opravimo po dogovoru.

Odgovorna oseba za vodenje čakalnega seznama in naročanje je Siniša Grujić, dr. med., specialist, internist kardiolog.

Morebitne pritožbe pacientov

Odgovorna oseba za reševanje morebitnih pritožb pacientov je Zoran Konstantinović, dr. med., specialist, internist kardiolog. 

Pacienti mu lahko pritožbo posredujejo pisno ali osebno (na naslovu ordinacije).

Varstvo osebnih podatkov

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov je Simona Marko. Dosegljiva je preko elektronske pošte odvetnica.marko@siol.net ali telefonske številke (02) 252 2680.